Iroda címe:1061 Budapest,
Jókai tér 4. I./1.
Telefon:+36 (1) 473-1743
Fax:+36 (1) 311-1510
Honlap:www.csenterics.com
Email:csenterics@csenterics.com

Hírek, aktualitások

Változások az elektronikus fizetési meghagyás szabályozásában

2010-06-25 10:47:29

A 2010. június 1-jétől életbe lépő változásoknak köszönhetően a fizetési meghagyások átfutási ideje a több hónapról akár 3 napra is lecsökkenhet!

Változtak 2010. június 1-jétől kezdődően a fizetési meghagyás szabályai. Ezt követően a fizetési meghagyásokat nem az eddig megszokott módon az illetékes és hatáskörrel rendelkező bíróságokon, hanem a közjegyző előtt lehet előterjeszteni, főszabályként a Magyar Közjegyzői Kamara útján. Az 1 millió forintot meg nem haladó pénzkövetelés kizárólag fizetési meghagyás útján érvényesíthető. A közjegyzőnek 3, illetve 15 nap alatt kell megküldenie a fizetési meghagyást a kötelezettnek, amivel szemben a kötelezett a kézhezvételt követő 15 napon belül élhet ellentmondással. Amennyiben ellentmondás hiányában a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, úgy a végrehajtási eljárás megindítása is – a fenti módon – közjegyző előtt történhet.

A fizetési meghagyásokat a jogi személyiséggel vagy jogi képviselővel rendelkező jogosultak csak elektronikusan terjeszthetik elő.

Az új rendszer előnye az, hogy eddig a bíróságok leterheltsége révén a fizetési meghagyások átfutási ideje általában 2–6 hónap volt, egyes budapesti kerületekben még ennél is több, amely idő így jelentősen lerövidül.

A Csenterics Ügyvédi Iroda rendelkezik az elektronikus benyújtáshoz szükséges aláírással, időbélyegzővel, így az általunk benyújtott fizetési meghagyásokat a benyújtástól számított 3 napon belül ki kell küldenie az eljáró közjegyzőnek.

ugrás a lap tetejére