Iroda címe:1061 Budapest,
Jókai tér 4. I./1.
Telefon:+36 (1) 473-1743
Fax:+36 (1) 311-1510
Honlap:www.csenterics.com
Email:csenterics@csenterics.com

Hírek, aktualitások

Meghozta-e a csődeljárási szabály módosítása a kívánt eredményeket?

2010-06-25 10:51:13

2009 szeptemberében változtak meg jelentősen a csődeljárásra vonatkozó szabályok. A törvényalkotó szándékát még nem igazolja a gyakorlat, legalábbis az eddigi tapasztalatok ezt mutatják.

A csődeljárás szabályait 2009. szeptembertől kezdődően jelentősen módosította a törvényalkotó. A változás célja alapvetően az, hogy az eddig is létező és ismert csődjelentés lehetőségét a gazdasági társaságok jobban használják ki. Hiszen az öncsőd bejelentése automatikus fizetési moratóriumot ad az adós cégeknek.

Természetesen az eljárás megkezdésének szigorú szabályai vannak. Az adósnak a jogszabályban tételesen meghatározott nyilatkozatokat kell tennie, melyek megfelelnek a valóságnak. Ellenkező esetben pénzbírsággal sújtható. Amennyiben a bíróság a csődeljárás iránti kérelmet nem utasítja el, úgy intézkedik a csődeljárás megjelentetéséről a Cégközlönyben. Ebben az esetben az adós céget – a Cégközlönyben való megjelenést követő 90 napon keresztül – fizetési haladék illeti meg, a hitelezőknek pedig kötelezettségük, hogy a követeléseiket – ugyanezen időponthoz képest – 45 napon belül bejelentsék. Csődeljárást – más szabályok szerint – a hitelező is kérhet az adósra.

A csődeljárás fenti módosításával elérni kívánt cél a gyakorlatban a jelenlegi tapasztalat szerint még nem valósult meg. Ugyanis jóval kevesebb öncsőd indult, mint amennyi esetben ez a lehetőség alkalmazható lenne.

ugrás a lap tetejére